Детето се чувства удобно с памперс и не иска да се раздели

...
Детето се чувства удобно с памперс и не иска да се раздели
Коментари Харесай

От памперси към гърне

Детето се усеща комфортно с памперс и не желае да се раздели с него. Родителите пък са уверени, че е време да се „ запознае “ с гърнето. Водени са от концепцията, че хлапето към този момент предизвестява за „ пиш “, само че другата потребност – пуска в пелената. И най-често тържествено оповестява, когато тя към този момент е свършена - факт, който вади майката от равновесие.

Как да направи прехода по-лек и има ли метод да форсира процеса? Ето какво поучава  детският психолог  Галя Даскалова.

Има тъничък психически проблем и той е обвързван с безконечното предпочитание на детето да управлява обстановката. Родителите би трябвало мъдро да го избегнат. Ако опитат да се опълчват със забрани и непрестанно повторение на „ не “, детето е доста евентуално да продължи да упорства и да цялостни гащите. Защото това е неговият метод да се наложи.

То бързо осъзнава, че този акт е под негов надзор. Може да се стиска и то дотам, че да си аргументи дискомфорт.
Подобна обстановка е честа, в случай че родителите са доста закрепени и непрестанно настояват  „ хайде седни на гърнето “ .
Детето им се опълчва с безконечното  „ Ама пък, няма “.
Защото всяко дете желае то да командва парада. И в случай че родителите са по-авторитарни, вероятността това да остане територия, върху която то по-дълго време има надзор, е доста огромна. 

Детето постанова надзор по няколко метода - през персоналната си хигиена с изпускане и задържане, посредством храната – отхвърля или яде, а от време на време, въпреки и рядко, като отхвърля да приказва. В подобна обстановка родителите не трябва да стигат до закани и санкции. По-разумно е да пробват с положително и с някои дребни хитрости.

Как да постъпят?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР